Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pezsgő & Pétnat

PEZSGŐ

Etyeken a szőlőtermesztésnek több évszázados hagyománya van. Elsősorban a pezsgő alapbor termelése volt jellemző a vidékre, a híres Törley-pezsgők is etyeki alapborból készültek a XIX. század végétől. A sajátos ökológiai viszonyoknak, a talaj magas mésztartalmának és a szeles fennsíkoknak köszönhetően rendszerint egészséges a szőlő, a pezsgőgyártáshoz ideális, nagy savtartalmú alapanyag terem ezen a borvidéken. Klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 fok körül van. Ez az egyik közös pont Champagne borvidékével. A pezsgő készítéséhez korai szürettel elérhető, magas savtartalommal bíró alapanyagra van szükség, amihez a hűvös klíma nélkülözhetetlen. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot, a biztonsággal felépülő savstruktúrát, kiemelkedő termelési biztonság mellett. A széljárás csökkenti a fagykárokat és a gombás betegségek elterjedését. A lisztharmat és a szőlőperonoszpóra számára kedvezőtlen levegős, hűvös mikroklíma miatt  alacsony a vegyszerhasználat. A talaj mésztartalmú barna erdőtalaj, amely mészkő alapon alakult ki. A mészkő gazdag kalciumtartalma mindenütt jelen van, ami a borok stabil savháztartásának egyik fontos pillére. 

Pezsgőinket hagyományos francia eljárással készítjük (methode traditionnelle). A pezsgő alapborokhoz a szőlőt magas savtartalommal, kézzel szüreteljük. Gyors feldolgozás után kierjesztjük a pezsgő alapborokat. A készre kezelt pezsgő alapborokat házasítjuk. Cukor és élesztő hozzáadásával pezsgőspalackokba töltjük, koronazárral zárjuk. A három éves érlelést követően a palackok rázóállványra kerülnek és három héten keresztül kézzel forgatjuk őket, hogy az üledék a palackok nyakában összegyűljön. Az üledék eltávolítása után a palackokat pezsgősdugóval és drótkosárral zárjuk.

PÉT-NAT

Mi is a Pétillant Naturel? Egy ősi eljárással készített buborékos ital. Az erjedés végéhez közeledve a bort pezsgőspalackba töltöttük és koronazárral zártuk. Hagytuk, hogy a megmaradt cukrot az élesztő elfogyassza és a keletkező széndioxidnak köszönhetően megjelenjenek a buborékok a palackban.  Az eredmény egy naturális, gyümölcsös jegyeket hordozó, friss, üdítő buborékos bor. A seprő a palackban marad, szüretlen, nem áttetsző ital.  


Termék szűrés

Ár
-
Rendezés: